SKULPTURELLE SIDEBORDE

REJSEGUIDE TIL CURACAO – DEL 1

Det er vist på tide med en rejseguide fra skønne Curacao. I er så mange, der har spurgt. Og endnu flere, der har skrevet undervejs. Jeg har ikke kunnet svare alle, og jeg tænkte, at samle det hele her i dette indlæg. Jeg skal forsøge at gøre det overskueligt, men der er meget at fortælle – og ikke mindst vise. Jeg har derfor også valgt at dele min rejse guide op i to dele. For ellers bliver det simpelthen for langt og uoverskueligt at læse, tror jeg.

Jeg oplever, at der er mange, der ikke har hørt om Curacao, og ikke er helt klar på, hvor i verden destinationen befinder sig. Curacao er en lille ø i Caribien, lidt nord for Venezuela. Curacao er en selvstændig stat i det Nederlandske Kongerige, og derfor er der mange, der taler hollandsk på lige fod med engelsk og det lokale sprog papiamentu. Curacao er den største af de tre ABC-øer og ligger mellem Aruba og Bonaire. Den er på størrelse med Bornholm og har 38 strande. En gennemsnitstemperatur på 28 grader, hele året – og et væld af muligheder, både for naturelskere og kulturelt set.

Vi hørte også først om øen for nogle år siden og har kigget på det nogle gange – og nu skulle det være. Det er helt klart en fordel, at mange ikke kender til den, for selvom der bestemt da er turister, så er det hele stadig meget uspoleret.

De fleste turister her er faktisk hollændere, som har feriehus på øen og bor her fast nogle måneder om året. Det var blandt andet præcis sådan en bolig, vi lejede gennem Airbnb – og det var helt genialt! Mere om det i næste indlæg.

Booking af fly til Curacao og pris

Hvordan kommer man dertil? Og hvor dyrt er Curacao? I er mange, der har spurgt om dette.Der er ingen direkte fly fra Danmark til Curacao, så man skal have en mellemlanding i Amsterdam. Da vi besluttede, at Curacao skulle være vores næste feriedestination, begyndte jeg at læse op på nettet. Her fandt jeg ud af, at vi kunne spare en del ved at booke rejsen selv og gå uden om de danske bureauer, der tilbyder pakkerejser, så det endte vi med at gøre. Vi fik mellemlandingen til at passe tidsmæssigt nogenlunde – og vi sparede 5.000 kroner på billetterne ved at planlægge turen selv.

Vi fløj med KLM med mellemlanding i Amsterdam begge veje og det fungerede så fint. Samlet flyvetid var vist ca. 10 timer. Og det føltes mere menneskeligt end de 13 timer til eksempelvis Thailand, synes vi, måske fordi der også lige var et break. Der er ca. 5 timers tidsforskel, så den er også bedre, end de andre lange rejser, vi har været på.

Vores billetter kostede 24.000 kroner. Det vil altså sige ca. 6.000 pr. næse. Det er første gang, vi nu har skullet befale fuld pris for lillebror. Det kan vi vist lige så godt begynde at vænne os til….

Vi boede to forskellige steder, et hotel og en lejet lejlighed via. Airbnb. De kostede nogenlunde det samme, men sidstnævnte fik vi meget meget mere ud af. Mere om det længere nede.

På UNESCO’s verdensarvsliste af en årsag!

Curacao er svær at beskrive kortfattet, for det er en ø, der rummer mange kontraster og muligheder. Arkitekturen er meget unik, farverig og fantasifuld og har eksempelvis mange historiske bygningsværker fra kolonitiden, hvorfor hovedstaden Willemstad er på UNESCO’s World Heritage liste. Naturen er vild og gold, ikke sådan klassisk smuk – men dybt fascinerende og meget rå. Vi var vilde med det.

Landskabet er ret kuperet med vildtgroende kaktus over det hele. Men da øen jo er ret lille, på størrelse med Bornholm, er det nemt og bekvemt at komme rundt (med lejet bil) og man kan virkelig nå meget, fordi den længste køretur aldrig er mere end maks. en time.

Curacao er så charmerende og næsten et lille uvirkeligt stykke Holland midt i Caribien. Som tidligere centrum for slavehandel er her masser af historie og arkitektur, der er et ekstremt behageligt klima og så er det et dykkerparadis uden lige. Der er mere end 40 forskellige nationaliteter, der er nationalparker og fauna som ingen andre steder – og så er der strande med krystalklart vand, der tager pusten fra én. Det er alle de kontraster, som gør Curacao til et ret perfekt rejsemål, hvis man gerne vil andet og mere end bare strande, poolområder og turistmenuer, synes jeg.

Hvad angår udflugter, så fik vi desværre ikke oplevet Nationalparken, Christoffelpark, på den nordlige del af øen, hvilket vi ellers havde drømt om. Det lod sig simpelthen ikke gøre med børn. Damen i skranken frarådede os det, da det er ret ufremkommeligt og stejlt for en 2-årig, så det må vi have til gode til næste gang.

Er Curacao børnevenlig?

Men foruden lige dét faktum, så var det en absolut børnevenlig destination, synes jeg. Meget nem og bekvem, imødekommende og overskuelig. Tryg og ubekymret og logistisk praktisk, på grund af ørens størrelse og de generelt gode forhold, der var.

Nogle af strandene har mange sten. Eller egentlig er det faktisk døde koraller, der ligger skyllet op på strandbredden og selv det er enormt eksotisk, og børnene elskede at sidde og lege med dem, så er de enormt ubekvemme at gå på og der kan også gemme sig søpindsvin under nogle af de smukke sten og koraller, så badesko er et must. Børnene havde disse og de var rigtig gode. De her ser også fine ud. 

Enkelte af strandene blev også hurtigt dybe, så det skal man lige være opmærksom på. For os var det ikke nogen stor udfordring, idet den store svømmer fint og den lille slet ikke gider flytte sig fra strandkanten, men hvis man eksempelvis har et barn, der lige akkurat ikke svømmer endnu, men gerne vil lege meget, så er badevinger eller lignende nok en god ide, for det kan godt blive lynhurtigt dybt. Mange af strandene er bugter og derfor kan overgangen til dybt hav godt være ret skarp/ prompte. På billedet herunder, er det ret tydeligt at se, hvor det bliver dybt, ikke? RIGTIG dybt….

Klimaet på Curacao

Klimaet på Curacao er tropisk, med lette briser, der gør selv de varmeste dage behagelige. I var virkelig mange, der undervejs spurgte på Instagram, om det blæste meget og var koldt, fordi det nok så sådan ud på mine stories. Det kan jeg faktisk godt forstå, nu hvor jeg genser dem. De ligger oppe i highlights under min profil på Instagram lige her.

Det var dog ingenlunde tilfældet. Det er – hands down – den mest behagelige destination, jeg nogensinde har været klimamæssigt! Det var så ekstremt lækkert! Temperaturen ligger mellem 24-30 grader året rundt (de har ingen højsæson af samme årsag) og med havtemperaturer på mellem 25-28 grader alle årets måneder. Men fordi der er vind, så føles det slet ikke særligt ekstremt. Det er bare rart og behageligt. Jeg havde pakket en langærmet trøje til om aftenen, og en enkelt langærmet kjole, men fik aldrig brugt dem i de 14 dage, vi var der. Og vi sad ude hver eneste aften.

Selvom vinden virker kraftig, så mærker man den ikke, det er en varm vind. Og modsat Thailand og Østen, så er luftfugtigheden lav, så man er slet ikke svedig eller klam. Det er SÅ lækkert klima. Men man skal passe på solen. Af helt samme årsag. Man skal virkelig huske at smøre sig. Vi brugte faktor 50 alle dage, det plejer vi altså ikke. Men det var tvingende nødvendigt, for ellers blev vi solskoldet. Det føles bare ikke så ekstremt, fordi vinden og den daglige brise er der.

Derfor er jeg også overordentlig lykkelig for, at vi i sidste time endte med at købe ekstra UV tøj til børnene med helt lange ærmer. Vi plejer fint at klare os med et kort ærme, bare skuldrene er dækket. Men med de mange timer, vi var på stranden, er jeg SÅ glad for, at vi gjorde det. De var blevet stegt ellers.

Elliot havde blandt andet dette her sæt. Og også det her sæt. 

Elin havde det her sæt. Og så havde hun den her dragt. Begge dele brugt konstant.

Det er en seriøst skrap sol. Vi havde både min mand og jeg, et par dage, hvor der lige gik et par timer, hvor vi ikke lige fik smurt os igen (efter at have gjort det om morgenen hjemmefra) og begge gange blev vi dybt forbrændte. Det er ikke for sjov, at det står som et af de vigtigste punkter i alle guidebøgerne.

Der er generelt et stabilt og fastlandsagtigt klima, så øen kan besøges året rundt uden frygt for de orkaner, der truer mange andre caribiske øer om efteråret.

Dyrelivet på Curacao

Curaçao er, som I nok kan høre, en ret alsidig rejsedestination, fordi der er så meget at lave for både eventyrlystne, vandglade, børn og voksne. Vi ville rigtig gerne på badeferie med godt-vejr-garanti samtidig med, at der var noget kultur og natur at opleve for de voksne også.

De fleste af øens strande er fuldstændig Bounty-agtige, andre lidt mere crowdede og andre igen særligt egnede til snorkling og dykkere. Der er SÅ mange farvestrålende fisk i vandet og det var en stor fornøjelse at snorkle for alle i familien, især vores 8-årige datter, der stort set ikke lavede andet.

Generelt er deres dyreliv helt unikt og så storslået. Vi var især fascineret af de mange vilde flamingoer, som jeg hjemmefra havde læst en masse om – men ærlig talt var ret spændt på, om vi nu også ville møde. Vi så dem ad flere omgange, både til lands, til vands og i luften over os.

Det er altså fascinerende med sådan nogle vilde flamingoer. Min datter var ellevild! Vi mødte også kælegrise på stranden, der nok var den største oplevelse for min datter, hun har næsten ikke talt om andet, siden vi kom hjem. De var sgu også ret søde altså. De holdt især til ved PortoMarie, hvor de gik og øffede lidt derfra på en skrænt. Og så et par gange i løbet af dagen, så fik de det varmt og trissede ned blandt alle badegæsterne og kastede sig i vandkanten, hvor de rullede sig og kølede ned. Ret herligt. Og de var pænt ligeglade med badegæsterne. De tromlede bare igennem, når de skulle i vandet….

Vi så vilde pelikaner, kæmpe mange kolibrier og øgler eller leguaner, som de hedder, de er ikke så store, som dem vi eksempelvis har set i Thailand eller Australien, men ret søde. Det vrimler med dem. Og så mødte vi alverdens farvestrålende fisk og kæmpekrabber – sågar helt blå af slagsen!

Vi fik også svømmet med kæmpe havskildpadder. En drøm, jeg længe har haft. Vi så også nogle, da vi var i Thailand sidst, men har aldrig svømmet med dem så tæt på – og med så mange. Det var en kæmpe oplevelse. De er mange steder på øen og ved mange strande, men der er vist især god garanti ved stranden Grandi. Denne strand er i sig selv ikke ret spændende sammenlignet med alle de andre, vi var på. Men vi endte med at tage derhen to dage i træk, fordi vi ikke havde fået nok skildpadder den første dag. Og der var lige så mange igen dagen efter. Og de var kæmpe.

På samme strand så vi også store tun. Ikke bare sådan en lille hyggelig tun, som vi er vandt til – nej, gigant tunfisk, der sprang op af vandet. Jeg var lige ved at sluge mit hjerte af frygt, første gang, jeg så det – jeg troede, det var en haj. Så store var de. Min datter var overbevist om, at det var delfiner.

Jeg snakkede med ham, der stod i en lille bod og solgte forfriskninger, og han fortalte, at det ikke var uvant med tre meter lange tun på disse kanter. Gisp. Om det er sandt, ved jeg ikke, jeg så det bare inde fra strandbredden – men de var eddermugme store!

Kort og godt, så adskiller Curacao sig en del fra de andre øer i Caribien, når det gælder turismen. Her har man nemlig holdt meget lav profil, mens de andre har bygget hoteller, kasinoer og infrastruktur. Det var faktisk først for ti år siden, at man bestemte sig for at supplere indtægterne fra olieraffinaderier med indkomster fra gæstende soldyrkere, som os –  og samtidigt at man åbnede op for det ellers totalt velbevarede koralrev. Og det er lidt heldigt, for det betyder, at Curacao stadig har noget, som mange andre mangler – en tydelig personlighed.

Næste del vil omhandle vores boliger, selve hovedbyen, strandene, seværdigheder og meget andet. 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Næste indlæg

SKULPTURELLE SIDEBORDE